«Запоріжсталь» допоміг заповіднику «Хортиця» в консервації археологічної знахідки козацької доби

Комбінат «Запоріжсталь» спільно з громадською спілкою «Зелений центр Метінвест Запоріжжя» долучилися до консервації фрагменту старовинного човна, що був знайдений на узбережжі острова Хортиця.

На новоутворених берегах Дніпра, що з’явилися внаслідок обміління річки через підрив окупантами Каховської ГЕС, фахівці Національного заповідника «Хортиця» виявили фрагмент човна 18-го століття. Це – частина дерев’яного військового човна типу дубель-шлюпка, віком близько 300 років. За дослідженнями науковців човен пов’язаний з історичним періодом 1735-1739 років. Є ймовірність, що саме на ньому запорізькі козаки брали участь у битвах з Османською імперією та Кримським ханством.

Щоб зберегти історичну знахідку до більш сприятливих умов для її перевезення та реставрації, заповідником «Хортиця» було прийняте рішення про консервацію фрагменту у природньому середовищі — у водах Дніпра. Спільно з волонтерами комбінату «Запоріжсталь» та громадської спілки «Зелений центр Метінвест Запоріжжя» на місці знахідки створено спеціальне укриття з піску та агроволокна, а також укріплений схил, щоб наступне коливання рівня води у Дніпрі не розмило захисну конструкцію.

«Збереження історії рідного краю вкрай важливе, саме тому «Запоріжсталь» спільно з «Зеленим центром Метінвест» долучилися до процесу консервації археологічної знахідки. Сьогодні спільно з колегами ми допомагаємо зберегти цю частину історії для майбутніх поколінь. Минуле ховає багато невідомого, і кожне таке відкриття наближає нас до розуміння наших пращурів і кращого розуміння власної історії», – додав провідний фахівець по роботі з молоддю «Запоріжсталі» Анатолій Ширма.

Нагадаємо, Запоріжсталь протягом своєї 90-річної історії розвиває місто, в якому працює його колектив, живуть родини металургів. Зокрема комбінат розвиває культурно-історичну спадщину Запоріжжя, особливу увагу та підтримку приділяє Хортиці. Підприємство системно проводить на Хортиці екотолоки, щоб зберегти природу заповідника. У мирні часи саме на базі Хортиці та за фінансової підтримки комбінату проходили екологічні квести та кемпи для школярів. У 2013 році за підтримки комбінату в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відкрився експозиційний об’єкт «Військова пушкарня», у 2014-му – закінчені роботи з часткової реконструкції унікального архітектурно-ландшафтного об’єкта, Хортицьких сходів. У 2015-му за підтримки «Запоріжсталі» відкрилася виставка військового мистецтва запорозького козацтва «Козацький табір», в 2017-му – комбінат допоміг облаштувати на Хортиці святилище бронзового століття недалеко від балки Каракайка, у 2020-му – в Музейних студіях заповідника «Місто за порогами» відкрилася нова виставка, присвячена історії козацького краю «Де є бої – там є герої. Українському козацтву присвячується». У 2020 році за фінансової підтримки «Запоріжсталі» на о. Хортиця проведена підводна археологічна експедиція по підйому з дна річки Дніпро сухопутного артилерійського лафета XVII-XVIII століття. У 2021 році Метінвест та Запоріжсталь стали стратегічними партнерами національного проєкту трансформації острова Хортиця.

Menu