Метінвест виступить стратегічним партнером проєкту розвитку Національного заповідника «Хортиця»

Найбільша гірничо-металургійна компанія Метінвест стала стратегічним партнером національного проєкту трансформації острова Хортиця. 23 квітня 2021 року в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури і інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією та комбінатом «Запоріжсталь» Групи Метінвест. Меморандум закріпив консолідацію зусиль держави і бізнесу для комплексного відновлення острова Хортиця. Метінвест повністю профінансував розробку концепції проєкту реконструкції Музею історії Запорізького козацтва та Кургану єдності на острові.

Першим кроком до масштабного відродження перлини Запоріжжя стане реконструкція Музею історії Запорозького козацтва та Кургану єдності на острові, яку планують виконати до 30-річчя річниці незалежності України. Музей історії запорозького козацтва увійшов до списку 150 туристичних «магнітів», які планується реконструювати в ході реалізації ініціативи Президента України «Велика реставрація».

Міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко підкреслив:

— Сьогодні ми починаємо велику роботу з відродження острова Хортиця. Проєкт реалізується під особистим контролем Президента України Володимира Зеленського. Будь-які перетворення на острові можливі тільки зі збереженням культурної і наукової спадщини. Важливо, що до нас приєднується для реалізації цього глобального проєкту інвестор, міжнародна компанія Метінвест, у якої є успішний досвід реалізації проєктів національного масштабу і яка готова стати провідником перетворень Хортиці. Це партнер, який викликає довіру. Наше спільне завдання — робити все якісно, прозоро, в діалозі з громадськістю.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух:

— Не сумніваюся, що цей проєкт стане прикладом успішного державно-приватного партнерства. Упевнений, що синергія роботи влади, великого бізнесу, залучення громадськості дасть результат, яким ми будемо пишатися. Але вважаю, що ключове поняття тут — відповідальність кожного з нас. Саме тому ми ініціювали проведення в Запоріжжі дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія — велике майбутнє». Нам дуже важливо почути всі думки, зрозуміти їх і врахувати.

Проєкт реконструкції Національного заповідника «Хортиця» являє повне оновлення острова з максимально дбайливою реконструкцією інфраструктури, зі збереженням природного балансу і біоценозу заповідника. Ключове завдання проєкту — відновити та реконструювати наявні об’єкти, повністю виключаючи нові забудови.

Генеральний директор «Запоріжсталі» Метінвесту Олександр Мироненко:

— Будівництво головного туристичного магніту Хортиці — історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» — колись профінансував і побудував «Запоріжсталь». Новий проєкт реконструкції — це новий етап співпраці бізнесу і держави. Ми відчуваємо особливий зв’язок з головною дестинацією Запоріжжя і прагнемо зробити її ще більш величною, привабливою і комфортною для мільйонів українців і гостей міста.

Нагадаємо, в 2007 році «Запоріжсталь» повністю профінансував створення історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» на о. Хортиця, який відтворює образ козацької столиці і атмосферу часів козацтва і є єдиним збірним образом всіх Січей, що існували в старовину. Тут зібрані найцікавіші елементи архітектури, культури, побуту і життя запорозьких козаків. При цьому «Запоріжсталь» Метінвесту також фінансував створення військової пушкарні, експозицій «Козацький табір», «Часи козацькі — Січі запорозькі», реконструкцію музейних студій заповідника і підводні археологічні експедиції з підйому з дна річки Дніпро артефактів для музею.

У 2021 році Група Метінвест відзначає 15-річчя з дня заснування. Метінвест — міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній. В її структуру входять видобувні і металургійні підприємства в Україні, Європі та США, а також мережа продажів у всіх ключових регіонах світу. Компанія контролює весь виробничий ланцюжок — від видобутку руди і вугілля до виробництва напівфабрикатів і готової продукції.

Menu