«Запоріжсталь» підтримав створення музейної експозиції, присвяченої десятій річниці російсько-української війни

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї презентували експозицію «Війна за Незалежність», присвячену важливим віхам боротьби українського народу за ствердження української державності. Втілення цього проєкту стало можливим завдяки фінансовій підтримці та сприянню комбінату «Запоріжсталь».

Нова експозиція працює на базі Запорізького обласного краєзнавчного музею у м. Запоріжжя

Офіційне відкриття виставки відбулося 22 лютого 2024 року, напередодні другої річниці повномасштабної війни росії проти України. Участь у відкритті взяли представники обласної влади, комбінату, а також військові, волонтери та містяни.

Головна мета експозиції «Війна за незалежність» – висвітлити події багаторічної війни за збереження територіальної цілісності України та зберегти подвиг захисників і захисниць, що зараз відстоюють незалежність країни на фронті, вшанувати пам’ять полеглих героїв.

На виставці зібрано понад 200 унікальних експонатів, в яких закодована боротьба українців проти ворога

«Ми маємо берегти пам’ять свого народу, подвиг наших людей, передавати новим поколінням цей скарб і розуміння істини: українці – вільний, гордий, гідний народ. В цьому і є наша мотивація, наша сила та незламність. Зафіксувати для майбутніх поколінь об’єктивні й справедливі реалії війни, сучасниками якої ми є – наша відповідальність. Саме тому, не вагаючись, «Запоріжсталь» підтримав ініціативу краєзнавчого музею у створенні виставки про боротьбу України за власну незалежність та вшанування подвигу українських захисників у цій війні, пам’яті  полеглих захисників», – відзначив Генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Роман Слободянюк.

Експозиція охоплює події російсько-української війни з 2014 року і до наших днів. На виставці представлено більше 200 унікальних експонатів: фрагменти озброєння Сил оборони України та противника, фото- та відеоматеріали про хід воєнних дій, артефакти, надані запоріжцями- Героями України, волонтерами та капеланами.

Частину експонатів на виставку надала молодіжна організація “Запоріжсталі”, а також волонтери, благодійники та військові

Колекцію складають речі і матеріали 55-ї окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ», Національної Гвардії, 37-го окремого мотопіхотного батальйону, полку «Азов», 110-ї окремої бригади територіальної оборони і багатьох інших. Центральна атракція виставки – карта України з проекцією на ній хроніки боїв та важливих подій періоду 2022-2023 років. У подальшому експозиція буде доповнюватися та оновлюватися новими експонатами.

Експозиція «Війна за Незалежність» працює у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї на постійній основі, згідно з затвердженим графіком роботи музею.

Нагадаємо, «Запоріжсталь» та Метінвест у 2023 році заявили про створення в Запоріжжі першої в Україні інтерактивної експозиції про російсько-українську війну. Експозиція діятиме на базі мультифункціонального культурного центру «Простір Переосмислення», який буде реалізовано у межах програми корпоративної соціальної відповідальності Групи Метінвест та комбінату «Запоріжсталь».

Menu