«Запоріжсталь» та Метінвест створять в Запоріжжі першу в Україні інтерактивну експозицію про російсько-українську війну

Соціально відповідальний бізнес у координації із Запорізькою міською радою створить першу в Україні інтерактивну експозицію про місто Запоріжжя та сучасну війну. Експозиція діятиме на базі мультифункціонального культурного центру «Простір Переосмислення», який буде реалізовано у межах програми корпоративної соціальної відповідальності Групи Метінвест та комбінату «Запоріжсталь».

30 листопада 2023 року на базі Туристичного інформаційного центру м. Запоріжжя відбулася презентація культурного центру «Простір Переосмислення». Простір являє собою першу в Україні інтерактивну експозицію про російсько-українську війну з акцентом на ключову в ній роль Запоріжжя як міста сили, звитяги та сміливості.

Простір Переосмислення поєднає у собі унікальну музейну експозицію з 11 тематичних залів із залученням імерсивних технологій, лекторій просто неба з можливістю перегляду мультимедійних продуктів на великому екрані, виставкову залу, Зону пам’яті героїв, які віддали життя за Україну, а також інші локації, які важливі для усвідомлення ролі Запоріжжя у війні та майбутній Перемозі.

Ключова увага експозицій буде приділена синергії зусиль громади, бізнесу та захисників у обороні міста, що вплинуло на зміну ходу війни та плани окупантів на підкорення українського Запоріжжя. Важливим аспектом роботи Простору Переосмислення стане популяризація та вшанування подвигу українських захисників-ветеранів сучасної війни, сприяння їх гідній інтеграції в соціальне життя після повернення з фронту.

Роботи зі створення Культурного центру «Простір Переосмислення» стартують вже в грудні 2023 року. Простір буде побудовано виключно коштом комбінату «Запоріжсталь» та Групи Метінвест. Новий культурно-історичний осередок буде розташований на території комбінату, що створить міцну синергію різних характерів: сталевого виробництва та культурного відновлення.

В межах презентації майбутнього центру містянам і ЗМІ представили тур Простором Переосмислення у віртуальній реальності, за допомогою спеціальної VR-гарнітури. Всі гості завчасно побачили майбутню музейну експозицію та змогли взаємодіяти з об’єктами всередині. Ця атракція працюватиме у Запорізькому Туристичному інформаційному центрі до кінця поточного року та буде доступна усім охочим.

Роман Слободянюк, Генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест:
«Комбінат «Запоріжсталь» та Група Метінвест були в епіцентрі подій від початку повномасштабного вторгнення і досі. Відчуття єднання, безмежної сталевої сили та витримки переповнювало всіх нас, коли ми розгортали центри прийому переселенців чи брали активну участь у спорудженні фортифікацій навколо міста, або формували пакунки з допомогою для постраждалих українців. Простір Переосмислення покликаний зберегти цю історію спільного для всіх нас: спільно пережитих трагедій, спільного спротиву, спільної допомоги, спільної роботи на відновлення втраченого, спільної шани та поваги до ветеранів цієї війни-захисників України. Ми прагнемо зберегти цю історію для сьогодення та майбутнього, бо усім запоріжцям є чим пишатися, є за що боротися і що захищати. «Запоріжсталь» та Метінвест у межах власної програми корпоративної соціальної відповідальності беруть на себе фінансування створення унікального Простору Переосмислення для Запоріжжя та запоріжців».

Анатолій Куртєв, Секретар Запорізької міської ради:
«Запоріжжя – це незламне місто нескорених людей. Саме про це розповідає цей надзвичайно амбітний, потужний і важливий проєкт. Дякуємо нашим надійним партнерам із «Запоріжсталі» та «Метінвесту», які не лише всіляко допомагають нашому місту, генерують кошти для міського бюджету і дуже потужно підтримують наших військових, а ще й завжди пропонують і підтримують сучасні ініціативи. І низький уклін  нашим захисникам і захисницям за те, що попри близькість до лінії фронту, ми все одно можемо створювати та підтримувати такі потужні проєкти про героїзм нашого міста».

Михайло Мордовськой, історик, керівник крафтових музеїв Запоріжжя та куратор проєкту:
«Культурний центр «Простір Переосмислення» фокусує увагу на кількох важливих аспектах сучасної російсько-української війни. По-перше, на історичному контексті взаємовідносин між країнами та народами, технологіях інформаційних війн та пропаганді. По-друге, ми хочемо на прикладі Запоріжжя показати справжнє обличчя «руського миру» – чисельні воєнні злочини проти мирного населення та цивільної інфраструктури міста, гуманітарна криза. Але водночас ми прагнемо продемонструвати згуртованість, рішучість, зосередженість на подоланні нагальних проблем. І з цього випливає третій аспект, на якому ми хотіли закцентувати, а саме – на ролі міста Запоріжжя і всіх містян, великих промислових підприємств та бізнесу, а також волонтерського руху в опорі загарбникам, допомозі захисникам України та цивільному населенню. І на останок, але не в останню чергу, ми хочемо подякувати кожному захисникові та захисниці, вшанувати пам’ять Героїв, полеглих за теперішнє та майбутнє нашої країни».

Menu