РОСТИСЛАВ ШУРМА: «ЗНАЙДЕНО ОПТИМАЛЬНЕ ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ЕКСПОРТУ БРУХТУ»

Генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма у вівторок, 22 березня 2016 р. взяв участь в круглому столі «Проблемні питання гірничо-металургійного комплексу України і їх врегулювання», який пройшов в профільному комітеті Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва.

Під час свого виступу на круглому столі Ростислав Шурма підтримав законодавчу ініціативу депутатів Верховної Ради тимчасово ввести експортне мито на металобрухт на 3 роки в розмірі 35 євро за тонну.

«Підвищення мита на експорт металобрухту до 35 євро дозволить стримати вивезення дефіцитного сировини з України, – зазначив Ростислав Шурма. – Такий крок збільшить виробництво металопрокату, збільшить надходження до державного бюджету. З експорту однієї тонни металобрухту держава отримує 200-300 гривень, тоді як від виплавки 3-4 тонн стали держбюджет отримає 2-3 тис. Гривень податкових відрахувань. Сподіваюся, що цей законопроект буде прийнятий протягом місяця».

Генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма зазначив, що існуючий механізм регулювання експорту металобрухту носить корупційний характер.

«Низька мито і ручний механізм розподілу квот на експорт металобрухту призводить до корупційних схем при розподілі квот. В даний час металобрухт є найбільш дефіцитною сировиною на внутрішньому ринку, більше ніж вугілля і вапняк. За 2 місяці 2016 року обсяги заготівлі металобрухту в Україні скоротилися в 2 рази, тоді як виплавка сталі залишається на стабільному рівні. В аналогічному періоді минулого року збір металобрухту скоротився ще на 30% в порівнянні з попереднім роком».

Menu