«Запоріжсталь» Групи Метінвест 2023 року безкоштовно передав лікарням України 767 тонн медичного кисню

Попри повномасштабні воєнні дії, протягом 2023 року комбінат «Запоріжсталь» виробив та безкоштовно передав 767 тонн рідкого медичного кисню десяти лікарням Запорізької та Дніпропетровської областей.

Комбінат «Запоріжсталь» виробляє медичний кисень на повітророзподільній установці ПРУ-60 в киснево-компресорному цеху: тут атмосферне повітря очищають, стискають і поділяють на компоненти. Кисень «Запоріжсталі» сертифікований  Міністерством охорони здоров’я України для використання його в якості медичного лікарського засобу з 2021 року. З початку відвантаження комбінат передав майже 6500 тонн кисню у понад 100 лікарень з 17 областей України.

У зв’язку з повномасштабною війною в Україні обсяги та географія поставок кисню суттєво зменшилися, але не зупинилися. У середньому обсяг відвантаження медичного кисню «Запоріжсталі» 2023 року за запитом медичних закладівстановить 64 тонни на місяць. Загальна кількість переданого медичного кисню лікарням у 2023 році склала 767 тонн.

Найбільшими споживачами кисню «Запоріжсталі» 2023 року були Запорізькі міські лікарні, клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги, дитяча лікарня тощо.

Зазначимо, що медичний кисень призначений для оксигенотерапії при станах, що супроводжуються кисневою недостатністю: захворюваннях дихальних шляхів, серцево-судинної системи, при хірургічних операціях тощо. Зокрема кисневу терапію використовують для лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARSr-CoV. При лікуванні одна тонна кисню закриває потреби близько ста пацієнтів.

Menu