ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» ПРОФІНАНСУВАВ ВІДКРИТТЯ НОВОЇ ЕКСПОЗИЦІЇ «КОЗАЦЬКИЙ ТАБІР» НА ЗАПОРІЗЬКІЙ СІЧІ

12 жовтня 2015 в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» на о. Хортиця відкрилася виставка військового мистецтва запорозького козацтва «Козацький табір». Цей проект – один із переможців конкурсу «Ми – це місто», який щорічно проводить ПАТ «Запоріжсталь». На реалізацію своєї ідеї ініціативна група співробітників Національного заповідника «Хортиця» отримала від комбінату грант у розмірі 50 тис. грн.


Нова експозиція «Козацький табір» на Запорізькій Січі, о. Хортиця, м. Запоріжжя

Основа сюжету нової експозиції – інсценування битви, під час якої козаки спорудили табір з возів, пов’язаних ланцюгами, і поставили між ними гармати. Запорожці ведуть бій з польськими крилатими гусарами, татарськими лучниками, турецькими яничарами і московськими стрільцями.


Нова експозиція «Козацький табір» на Запорізькій Січі, о. Хортиця, м. Запоріжжя

Дія відбувається на тлі збільшеної в кілька разів репродукції картини запорізького художника М. Добрянського «Битва під Пилявцями». З боків від неї – хоругви запорізьких куренів (авторська реконструкція Заслуженого художника України Т. Власенко). Експозиція складена так, що відвідувач повністю занурюється в атмосферу подій і відчуває себе одним з учасників відбувається.


Нова експозиція «Козацький табір» на Запорізькій Січі, о. Хортиця, м. Запоріжжя

«Повага до історії свого народу, його традицій і культури – невід’ємна складова українського патріотизму, і ми завжди прагнемо підтримувати проекти, які формують національну свідомість, любов до рідної землі», – сказав Ростислав Шурма, Генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь».


Нова експозиція «Козацький табір» на Запорізькій Січі, о. Хортиця, м. Запоріжжя

«Виставка покликана сприяти формуванню у відвідувача відчуття причетності до історії українського народу і гордості за нашу державу. Упевнений, що нова експозиція приверне увагу вчених-істориків і широкої громадськості», – зазначив Максим Остапенко, Генеральний директор Національного заповідника «Хортиця».

На виставці представлена ​​унікальна колекція оригінального холодної та вогнепальної зброї, обладунки  XVI – XVIII ст. з фондосховищ Національного заповідника «Хортиця», зборів Львівського історія-чеського музею, а також приватних колекцій В. Нефедова, Л. Петрашіна, О. Фельдмана і С. Філіпішина.

Нагадаємо, що в 2015 році переможцями щорічного конкурсу «Ми – це місто», який проводить ПАТ «Запоріжсталь», стали 27 соціальних проектів. Кожен з них отримав грант на розвиток, а загальна сума коштів, спрямованих на виплату грантів переможцям, склала близько 1 млн 700 тис. гривень, що на 600 тис. гривень більше, ніж в 2014 році.

Menu