ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» ВІДКЛЮЧАЮТЬ ВІД ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЧЕРЕЗ БОРГ ДЕРЖАВИ ПЕРЕД КОМБІНАТОМ З ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ

ПАТ «Запоріжсталь» отримав повідомлення від державного монополіста ВАТ «Запоріжжяобленерго» про зупинку поставок електрики на комбінат в рамках існуючих договорів, внаслідок порушення графіка обов’язкових платежів, які виникли у комбінату через заборгованість держави перед ПАТ «Запоріжсталь» з відшкодування податку на додану вартість у розмірі більше 822 мільйонів гривень. Заборгованість ПАТ «Запоріжсталь» перед ВАТ «Запоріжжяобленерго» складає близько 140 млн гривень.

По даній ситуації генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма заявив:

«Останнім часом колектив комбінату знаходиться в режимі постійного тиску з боку органів державної влади та державних монополістів. Єдина причина нашої заборгованості за електроенергію – борг державних органів влади з повернення ПДВ перед комбінатом, який у шість разів перевищує суму боргу «Запоріжсталі» за електроенергію, але чиновників це не хвилює. Їх не хвилюють важкі наслідки цього рішення – зупинка підприємства і втрата роботи для тисяч людей, зайнятих на виробництві, що випливають звідси соціальні потрясіння і, крім усього, загроза техногенних аварій через різку зупинку виробництва в момент відключення від електроенергії. Зі свого боку, особисто гарантую: комбінат в той же день здійснить оплату заборгованості за електроенергію, як тільки держава поверне ПДВ, і проблема по-іншому вирішиться не може. Ми вимагаємо державу повернути наші зароблені кошти – борг з відшкодування ПДВ».

ПАТ «Запоріжсталь» є найбільшим платником податків України та Запорізької області. ПАТ «Запоріжсталь» за підсумками 2014 перерахував до бюджетів усіх рівнів понад 1,4 млрд грн., а за 10 місяців 2015 року – 2,1 млрд грн.