КОЛЕКТИВ ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» ВИСТУПИВ ПРОТИ БЛОКАДИ ЗАЛІЗНИЧНОГО СПОЛУЧЕННЯ З ДОНБАСОМ

Трудовий колектив ПАТ «Запоріжсталь» звернувся до Запорізького міського голови Володимира Буряка і депутатам міської ради із закликом використовувати всі доступні законом України методи і засоби для якнайшвидшого розв’язання проблеми блокування залізничного сполучення з Донбасом.

Сировинна блокада залізничного сполучення з Донбасом завдає непоправної шкоди економіці України, її енергосистемі і промислової галузі. Енергосистема України відчуває гострий дефіцит енергетичного вугілля, що несе загрозу віялових відключень. Металургійні підприємства галузі зупиняються на тлі дефіциту коксівного вугілля. Трудовий колектив підприємства вкрай стурбований наслідками блокади: зокрема,  дефіцитом вугілля що утворився, і що необхідний для роботи українських ТЕС. Надзвичайний стан в енергетиці – це перший крок до віялових відключень, які спричинять за собою зупинку виробництва, втрату замовлень, істотне падіння заробітних плат, зниження податкових відрахувань і валютної виручки.

«Промислові підприємства та населення залишатимуться без світла, що загрожує виникненням техногенної та гуманітарної катастроф», – зазначено у зверненні трудового колективу ПАТ «Запоріжсталь».

Кожна українська сім’я відчує наслідки блокади на собі – в своєму будинку, на своєму сімейному бюджеті, впевнені металурги. Люди буквально втратять світло, тепло, воду – це означає повний колапс всієї системи житлово-комунального господарства, звий інфраструктури та економіки в цілому.

Металурги «Запоріжсталі» закликають міського голову і весь депутатський корпус міськради відреагувати на ситуацію, що склалася і вжити всіх можливих заходів для припинення блокування залізничного сполучення на Донбасі.

Запорізькому міському голові
Буряку Володимиру Вікторовичу

Шановний Володимире Вікторовичу! Шановні депутати Запорізької міської ради!

Від імені трудового колективу ПАТ «Запоріжсталь» звертаємося до Вас із закликом використовувати всі доступні законом України методи і засоби для якнайшвидшого розв’язання проблеми блокування залізничного сполучення в Донецькій області. Працівники комбінату на зустрічах неодноразово висловлювали заклопотаність триваючої блокадою Донбасу, яка викликала дефіцит коксівного і енергетичного вугілля в Україні. Запоріжсталівці обізнані про наслідки для економіки України і економіки підприємства, які приносить блокада. Наші маріупольські колеги вже були змушені знизити виробництво через дефіцит сировини. Під загрозою зниження виробництва виявився комбінат «Запоріжсталь», інші металургійні підприємства України.

Дефіцит енергетичного вугілля поставив під загрозу повноцінну роботу теплових електростанцій. Зокрема, через дефіцит антрациту можуть зупинитися кілька електростанцій, виникне дефіцит потужності в єдиній енергосистемі України. Кабінет Міністрів уже ввів надзвичайний стан в енергетиці. Під час надзвичайного стану на промислові підприємства Запоріжжя, в тому числі на комбінат «Запоріжсталь» можуть надходити вимоги про зниження споживання електроенергії. Виконуючи ці приписи, комбінат буде змушений зупиняти роботу прокатних цехів в пікові години, що призведе до зниження виробництва і зростання собівартості продукції. Всі ці фактори відіб’ються на конкурентоспроможності комбінату «Запоріжсталь», приведуть до зниження експорту і зниження надходжень податкових відрахувань до бюджетів всіх рівнів. Більш того, при форс-мажорних ситуаціях промислові підприємства і населення залишатимуться без світла, що загрожує виникненням техногенної та гуманітарної катастроф.

Весь промисловий комплекс України – це єдиний ланцюжок. Якщо з нього вибити одну ланку, страждає вся система. Зупинка будь-якого промислового підприємства завдає шкоди економіці України. Продовження блокади завдає шкоди кожній українській родині. Громадянам України загрожує не тільки втрата робочих місць і погіршення добробуту люди буквально втратять світло, тепло, воду. Продовження блокади неминуче викличе повний колапс всієї системи житлово-комунального господарства, всієї інфраструктури і економіки в цілому.

Від імені багатотисячного трудового колективу звертаємося до Вас з проханням відреагувати на ситуацію, що склалася, тому що під загрозою благополуччя жителів міста Запоріжжя. Ми просимо місцеву владу в Вашій особі задіяти всі законні механізми для припинення блокування залізничного сполучення на Донбасі.

Генеральний директор
ПАТ «Запоріжсталь»                                             Шурма Р.І.

Голова профспілкового комітету
ПАТ «Запоріжсталь»                                          Анісімов Л.А.