ДЕРЖЧИНОВНИКИ ВІДКЛЮЧАЮТЬ МК «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» ВІД ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

29 травня 2015 року державний монополіст «Запоріжжяобленерго» відключає МК «Запоріжсталь від електроенергії, про що він повідомив офіційно підприємство.

Напередодні, 22 травня 2015 року комбінат «Запоріжсталь» незаконно відключили від автоматичного відшкодування ПДВ. Тим самим, комбінат поставили в умови дефіциту оборотних коштів, необхідних для проведення обов’язкових платежів державним монополістам за поставлені енергоносії.

«Створюється враження, що у комбінату цілеспрямовано штучним чином були вимиті обігові кошти перед проведенням важливих платежів. Такі дії з боку влади можна розглядати або як непрофесіоналізм, який веде до повного розвалу економіки і вбиває вітчизняні підприємства. Або такі дії слід розцінювати як планомірну кампанію зі знищення комбінату і його трудового колективу. Відчуття, що своєю ефективною роботою ми просто комусь заважаємо», заявив Генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Ростислав Шурма

Відключення від електроенергії металургійного гіганта призведе до екологічної та техногенної катастроф. Різке відключення систем газо- і водоочісток, агрегатів з величезною кількістю рідкого металу, судин і котлів високого тиску загрожує масштабними технологічними аваріями, які загрожують життю та здоров’ю людей.

Ліквідувати наслідки аварій внаслідок відключення від електроенергії і запустити виробництво вимагає колосальних коштів і часу, що в нинішніх умовах означає практично загибель комбіната – найбільшого містоутворюючого підприємства Запорізької області та України. Зупинка працюючого підприємства призведе до недоотримання бюджетами всіх рівнів мільярдів гривень. Припинення роботи комбінату «Запоріжсталь» завдасть величезний економічний і соціальний удар по регіону, що неминуче викличе соціальний колапс в прифронтовій Запорізької області.

На даний момент загальний борг держави перед комбінатом «Запоріжсталь» з відшкодування ПДВ складає близько 650 млн гривень. Борг комбінату «Запоріжсталь» за постачання електроенергії перед державним монополістом – компанією «Запоріжжяобленерго» становить близько 98 млн гривень. Раніше комбінат вчасно і в необхідному обсязі оплачував електроенергію, яку спожив в рамках своєї виробничої діяльності.

Комбінат має зразкову фінансову і виробничу історію, є найбільшим платником податків України та Запорізької області. У 2014 році МК «Запоріжсталь» інвестував у модернізацію виробництва 1,7 млрд. гривень. МК «Запоріжсталь» за підсумками 2014 року перерахував до бюджетів усіх рівнів понад 1,4 млрд. грн., що на 34% (366 млн грн.) вище суми перерахувань 2013 року (в 2013 г. – 1,08 млрд. грн. ). У квітні 2015 року комбінат підвищив заробітну плату працівникам комбінату в середньому на 23%.