ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР МК «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» РОСТИСЛАВ ШУРМА: «МИ ПРАЦЮЄМО ЧЕСНО І ВИМАГАЄМО ТОГО Ж ВІД ДЕРЖАВИ»

Під час проведення виробничої наради, 25 травня 2015 року, з працівниками та керівниками комбінату і підрядних організацій, Генеральний директор МК «Запоріжсталь» Ростислав Шурма заявив про економічний тиск на комбінат з боку державних чиновників, які порушують чинне законодавство України і відмовляються відшкодовувати комбінату податок на додану вартість.

У ході наради Ростислав Шурма підкреслив, що сьогодні комбінат знаходиться в надзвичайно важкій ситуації, 22 травня «Запоріжсталь» незаконно викреслено з переліку підприємств, які отримують автоматичне відшкодування ПДВ.

«У наявності цинічне порушення чинного законодавства України з боку Державної фіскальної служби України. Держчиновниками завдано серйозного удару по комбінату. З повною упевненістю можна сказати, що на комбінат і його трудовий колектив чиниться економічний тиск – штучним чином вимиваються обігові кошти, які комбінат заробив сам, направляючи їх на підвищення заробітних плат співробітникам і модернізацію. Тепер їх у нас вирішили незаконно забрати, без пояснення причин. Наступним кроком стане обмеження поставок електроенергії і природного газу, ми будемо змушені згорнути всі інвестиційні проекти, далі піде повна зупинка підприємства та соціальний колапс», – заявив Генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Ростислав Шурма.

Комбінат має зразкову фінансову і виробничу історію, є найбільшим платником податків України та Запорізької області. У 2014 році МК «Запоріжсталь» інвестував у модернізацію виробництва 1,7 млрд. гривень, що в сотні разів перевищує вимоги Податкового кодексу для автоматичного відшкодування ПДВ. МК «Запоріжсталь» за підсумками 2014 року перерахував до бюджетів усіх рівнів понад 1,4 млрд. грн., що на 34% (366 млн грн.) вище суми перерахувань 2013 (в 2013 г. – 1,08 млрд. грн. ). У квітні 2015 року комбінат підвищив заробітну плату працівникам комбінату в середньому на 23%.

На даний момент загальний борг держави перед комбінатом «Запоріжсталь» з відшкодування ПДВ складає близько 650 млн гривень.