ПРІОРИТЕТ – ВИСОКА ЯКІСТЬ

Висока якість продукції, зниження собівартості, максимальне задоволення побажань замовника – основне в діяльності комбінату. Робота в цих ключових напрямках сьогодні набуває ще більшої значущості на тлі триваючої кризи в галузі, спаду виробництва в країні, обвалу цін на метал на світовому ринку.

Про підсумки роботи щодо підвищення якості в 2014 році «ДМ» розповів директор з технології та якості Сергій Гоман.

– Як комбінат відпрацював за якістю в 2014 році?

– Підбиваючи підсумки 2014 року, слід зазначити безсумнівний успіх колективу у роботі з підвищення якості – і не тільки в порівнянні з 2013 роком, але й за весь період діяльності підприємства. Так, рівень браку по комбінату в 2014 році склав 0,04%, проти 0,05% в 2013 році. Рік без брака відпрацювали цехи холодної прокатки № 1 і № 3, обжимний цех. Сталеплавильники знизили виробництво брака на 18,8%, досягнувши рівня брака 0,13%, в порівнянні з 0,16% в 2013 році.

Відмінних результатів досяг і колектив ЦГПТЛ, де рівень невідповідної продукції знижений майже в три рази і склав 0,82% в 2014 році, в порівнянні з 2,21% в 2013-му.

Ще на початку 2014 року, кажучи про найближчі плани колективу, Генеральний директор МК «Запоріжсталь» Ростислав Шурма озвучив амбітне завдання – на 50% знизити рівень невідповідної продукції, порівняно з рівнем 2013 року. І якщо звернутися до підсумкових цифр 2014-го, то можна побачити, що рівень невідповідної продукції склав 1,12%, в порівнянні з 2,53% в 2013 році. Завдання, поставлене Генеральним директором, виконана – зниження рівня невідповідної продукції в 2014 році склало 56%.

– Завдяки чому, на вашу думку, комбінат так успішно завершує рік?

– Кожен підрозділ відпрацював на славу і внес свій внесок у загальні досягнення. Слід відзначити також велику роботу фахівців виробничої дирекції та дирекції з технології та якості комбінату.

В системності кроків – суворе дотримання технології, впровадження організаційно-технічних заходів, модернізація процесу контролю за якістю на всіх переділах.

І, звичайно, головна основа довгострокового успіху в роботі з підвищення якості – це люди. Від приймання сировини до відправки готової продукції кінцевому споживачеві – весь виробничий процес залежить від сумлінного ставлення до праці, націленості на єдиний ефективний результат. Це, в свою чергу, знайшло відображення в системі КПЕ комбінату. Кількість показників КПЕ по підприємству в 2014 році, порівняно з 2013 роком, суттєво збільшено, і сталося це за рахунок залучення все більшої кількості співробітників в систему преміювання за КПЕ. Розуміння значущості поставлених завдань і цілеспрямованість, з якою запоріжсталівці підходять до досягнення бажаного результату, визначають загальний успіх комбінату.

– Яке завдання стоїть перед запорожсталівцями на 2015 рік?

– У складний, важкий час трудовому колективу МК «Запоріжсталь» вдалося досягти високих результатів. Попереду – непростий 2015 рік. Перед металургами стоїть завдання – мінімум в 1,5 рази скоротити рівень брака, невідповідної продукції, відсортовування з першого пред’явлення по всіх переділах. План заходів, які послужать основою для досягнення цього завдання, вже розроблений. Все, що необхідно сьогодні від кожного з нас, – упевнений рух до поставленої мети і запоріжсталівська сила духу, щоб подолати перешкоди на своєму шляху.

Як сказав на підсумковому очному рапорті, що відбувся 26 грудня 2014 Генеральний директор МК «Запоріжсталь» Ростислав Шурма,  минаючий рік для комбінату став рекордним – ми домоглися найкращих показників за якістю за всю історію підприємства. Це спільна заслуга всього колективу, команди професіоналів, націлених на результат.

– Дякую за інтерв’ю.