ХАЗЯЙСЬКИЙ ПІДХІД

Комбінат підбиває перші підсумки реалізації проекту, спрямованого на підвищення ефективності вхідного контролю

Висока якість продукції – ось та опора, на якій ґрунтуються сильні конкурентні позиції комбінату. Все просто: якщо споживача не влаштує якість металу, він вибере іншого постачальника. Це непорушний закон ринку, а в кризу він стає ще більш актуальним. Які дії застосовує комбінат, щоб тримати на належному рівні якість продукції, ми запитали у начальника управління контролю якості Андрія Кравця.

– Розкажіть про нововведення в технології контролю якості.

– Щоб тримати на належному рівні якість продукції, ми застосовуємо всі наявні інструменти і резерви, вдосконалюємо технологію. На комбінаті розроблений і введений в дію проект «Вхідний контроль товарно-матеріальних цінностей». Серед його ключових напрямків – системний підхід у прийманні ТМЦ, поліпшення якості приймання, з використанням сучасного обладнання та винятком відволікання технологічного персоналу цехів на приймання.

– Що вже зроблено в цьому напрямку?

– На першому етапі були проведені аудити процесу приймання ТМЦ на складах комбінату. Для підвищення ефективності цієї роботи фахівцями проекту вже розроблені паспорти вхідного контролю для більш ніж 20 тисяч номенклатур. Це допоможе підвищити якість і зменшити час вхідного контролю товарно-матеріальних цінностей при вступі на комбінат, а в подальшому – знизити кількість випадків передчасного виходу з ладу устаткування і незаплановані простої виробництва. У рамках реалізації проекту в управлінні підготовки виробництва встановлено та введено в експлуатацію вібродіагностичного стенда для контролю якості підшипників. Нове обладнання унікальне тим, що дало можливість здійснювати вхідний контроль надходять на комбінат підшипників – від автомобільних до прокатних.

– З вересня, на підприємстві формується відділ вхідного контролю – як підрозділ управління контролю якості. Які головні завдання стоятимуть перед відділом?

– У його планах – впровадити системні підходи до приймання ТМЦ на складах комбінату і виключити відволікання технологічного персоналу від виробничого процесу на приймання ТМЦ. Відділ оснащується сучасною діагностичною технікою. Так, незабаром будуть придбані нутромір, прилад виміру шорсткості і твердості, хімічний аналізатор та інші прилади.

– Що ви можете сказати про результати виконаної роботи?

– За три місяці роботи проект щодо посилення вхідного контролю ефективно себе зарекомендував. Відвернені поставки неякісних або бракованих ТМЦ, які в подальшому могли призвести до втрат комбінату. Зараз дуже важливо не втратити набраний темп у роботі з підвищення якості.

– Спасибі за інтерв’ю.