«Запоріжсталь» першим серед промислових підприємств Запоріжжя передає дані екологічного онлайн-моніторингу викидів у відкритий доступ

Комбінат «Запоріжсталь» Групи Метінвест виконує меморандуми про спільні дії в сфері поліпшення стану навколишнього середовища, підписані між комбінатом і Запорізькою обласною державною адміністрацією, а також із Запорізькою міською радою. «Запоріжсталь» першим з підприємств промислового сектора Запоріжжя передає дані онлайн-моніторингу викидів у відкритий доступ на офіційний сайт комбінату. Дані відображають ефективність роботи очисного обладнання на всіх модернізованих і нових промислових агрегатах. Актуалізація даних моніторингу проводиться за середньодобовими показниками приладів.

Систему екологічного моніторингу викидів «Запоріжсталь» впроваджує в рамках комплексної програми екологічної трансформації виробництва – всі модернізовані об’єкти підприємства оснащені датчиками контролю на джерелах викидів. Система онлайн-моніторингу дозволяє контролювати ефективність роботи газоочисного устаткування і забезпечувати надійність його роботи в проєктних параметрах.

На сайті підприємства відображаються середньодобові показники роботи очисних систем з уловлювання найбільш відчутної забруднюючої речовини в металургії – пилу. Система моніторингу відображає роботу технологічних газоочисток всіх шести агломашин, а також аспірацій ливарних дворів і шихтоподавання доменних печей № 3 і 4.

Індикація системи онлайн-моніторингу передбачає повідомлення про справну роботу очисних споруд щодо чинних нормативів викидів, перевищення нормативів або про калібрування / ремонт приладу системи онлайн-моніторингу або виробничого агрегату, до якого належить очисна споруда. Наприклад, паралельно з зупинкою доменної печі № 4 на капітальний ремонт тривалістю 19 діб, починаючи з 11 травня 2021 р., зупинилася і робота аспіраційних установок. Система моніторингу інформуватиме про відсутність даних про роботу аспірації ливарного двору і шихтоподачі ДП-4 в цей період.

З 2012 року «Запоріжсталь» вклав в екологічну модернізацію понад 15 млрд гривень. Крім оснащення аглофабрики новими газоочисними установками, проведено реконструкцію доменних печей № 2, 3, 4 з оснащенням їх сучасними системами аспірації. Побудована екологічна лінія солянокислотного травлення прокату, що дозволило повністю припинити скидання від цеху холодної прокатки № 1 в р. Дніпро і парів сірчаної кислоти в атмосферу.

У 2021 році Група Метінвест відзначає 15-річчя з дня заснування. Метінвест — міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній. В її структуру входять видобувні і металургійні підприємства в Україні, Європі та США, а також мережа продажів у всіх ключових регіонах світу. Компанія контролює весь виробничий ланцюжок — від видобутку руди і вугілля до виробництва напівфабрикатів і готової продукції.

Menu