Учасниці освітньої програми Stem is Fem ознайомилися з виробництвом «Запоріжсталі»

11-12 в Запоріжжі в хабі «Платформи спільних дій» відбувся виїзний модуль освітнього проекту Stem is Fem по темі «Металургія». Мета даної програми – мотивувати дівчат вибрати для себе STEM-професію, тобто пов’язану з наукою, технологіями, інжинірингом або математикою.

Спікерами модуля стали успішні галузеві спеціалістки і представниці Метінвесту – фінансовий директор Компанії Юлія Данкова і фінансовий директор ПАТ «Запоріжсталь»  Наталя Михайська.

Юлія Данкова розповіла про те, які жінки працюють в міжнародній гірничо-металургійній компанії, і дала кілька порад учасницям.

-Всі ці висловлювання про те, що жінці не місце в технічних професіях – просто стереотипи. Є вже в світі жінки, які очолюють металургійні компанії. Нещодавно в Румунії жінка стала генеральним директором металургійного підприємства. Так, поки це не прийнято, багато ще стереотипів, але ви сучасні, ви багато знаєте, читаєте, спілкуєтеся з різними людьми, ви не повинні звертати на це увагу, – звернулася до учасниць Юлія Данкова.

Фінансовий директор ПАТ «Запоріжсталь» Наталя Михайська в своєму виступі зазначила:

– «Запоріжсталь» – це не тільки виробництво, це велика територія можливостей для молоді. На комбінаті працює дуже багато програм для молоді, які охоплюють як студентів, які отримують професію, так і молодих працівників, які тільки влаштувалися. Одна з цікавих програм, яка дуже мені подобається, стосується наставництва. Тобто, коли молодий співробітник приходить на комбінат, йому призначають наставника, який супроводжує його близько року або двох, залежно від обраної професії. Це дуже зручно, адже на великому підприємстві у недосвідченого людини є той, на кого він може покластися, – розповіла Наталія Міхайская.

Крім лекцій, воркшопів і настільної гри про металургію, в яку запропонували зіграти школяркам, також дівчата виконували конкурсне завдання. За перемогу в конкурсі учасниці отримали цінні призи. Ще одним сюрпризом для школярок стала екскурсія на комбінат «Запоріжсталь».

Тут вони побачили головну диспетчерську комбінату, дізналися про всі етапи виробництва сталі, побачили своїми очима як прокочується сталевий рулон в цеху гарячого прокату та подивилися на екологічну кислотно-травильну лінію НТА-4. Школярки відзначилися своєю допитливістю і не боялися ставити питання. Фахівцям комбінату довелося пояснювати багато виробничих моментів: від необхідності використання вогнетривів в доменній печі до оборотного циклу використання води на НТА-4.

– Я в захваті від цього масштабного проєкту. На екскурсії я не очікувала того, що побачила – я дізналася про різні способи виплавки металу. Раніше я думала, що металургійне виробництво не таке масштабне і виглядає по-іншому. Це все нове для мене, – поділилася враженнями Таїсія Солодка з Київської області. – Дуже вразила диспетчерська, яка виглядала мегаінноваціонно, я не очікувала, що досить солідний за віком завод, має такі нові підрозділи та цехи. Металургія, як виявилося, дуже цікава сфера. Я приїхала на цей модуль саме для того, щоб дізнатися щось нове, і це крута можливість, за яку я дякую компанії Метінвест. Зараз думаю, куди піду вчитися, дивлюся нові сфери для себе, можливо, і в металургію піду.

Модуль відбувся в партнерстві з Компанією Метінвест і ГО «Запоріжжя. Платформа спільних дій». Це продовження партнерства заради боротьби зі стереотипами. У червні в хабі «Платформа спільних дій» розпочала роботу виставка «Наука – це вона». П’ять сучасних українських ілюстраторів намалювали портрети 12 українських відомих наукових діячок, після чого дівчата з усієї України взяли участь в конкурсі есе про жінок-вчених. Відкриття відбулося в рамках лідерської освітньої програми для вчителів Steam Camp.

Menu