У Запоріжжі за підтримки ГД ООН та Групи Метінвест відкрили перший ком’юніті-центр «Опліч ХАБ»

Гуманітарна ініціатива Групи Метінвест «Рятуємо життя» та Глобальний договір (ГД) ООН в Україні за сприяння Запорізької обласної ради й інших партнерів відкрили перший ком’юніті-центр «Опліч ХАБ» у Запоріжжі.

Мета центру — об’єднати жителів міста для взаємопідтримки та взаємодопомоги в умовах невизначеності. Ця ініціатива є продовженням проєкту Mental Help ГД ООН в Україні, що спрямована на надання безплатної психологічної допомоги українцям у воєнний час.

Ініціатива Метінвесту «Рятуємо життя» допомогла облаштувати та вмеблювати приміщення для організації центру, а також залучала психологів і персонал.

«Опліч ХАБ» — це безпечний інклюзивний простір, де відвідувачам пропонують індивідуальні психологічні консультації, групову арттерапію для дорослих і дітей, йогу, лекції та майстер-класи, а також юридичні консультації. Усі послуги центра безплатні та конфіденційні. У хабі працюють найкращі фахівці у сфері психології, арттерапії та йоги, які пройшли навчання від міжнародних експертів з Israel Trauma Coalition, UCLA та University of Denver.

Гуманітарний проєкт планує відкривати такі центри в інших містах, де працюють підприємства Метінвесту, щоб якомога більше людей змогли отримати психологічну підтримку.

На відкритті хабу, 18 червня 2023 року,  представники ГД ООН в Україні, Групи Метінвест та Запорізької обласної ради провели панельну дискусію про важливість об’єднання громад для взаємопідтримки в умовах невизначеності. У заході взяли участь усі партнери проєкту, які зробили внесок у запуск ком’юніті-центру. Окрім Групи Метінвест, це Carlsberg Ukraine, корпорація «Біосфера», Caparol Україна, «Епіцентр-К», Запорізька обласна рада, група компаній «Фокстрот», Равлик Боб, Hungarian Interchurch Aid’s (HIA), Безоплатна правова допомога та Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. В.Г. Магара.

Директорка зі сталого розвитку та взаємодії з персоналом Групи Метінвест Тетяна Петрук:

«На сімнадцятий місяць війни кожен із нас перебуває у стані психологічного виснаження. Але всі ми навчилися тримати це виснаження у собі. Це негативно впливає на наше ментальне здоров’я. Ми розуміємо, що потреба в психологічній допомозі, особливо в цікавих і зрозумілих форматах – величезна. Є велика кількість жінок, що мають стати опорою для своїх дітей, для своїх коханих, які повернуться з війни. Їхнє ментальне здоров’я в пріоритеті. А багато дітей через стрес можуть мати певні психологічні травми, навіть якщо їх не видно неозброєним оком. Розуміючи все це, ми надаємо можливість таким верствам населення отримати допомогу. «Опліч ХАБ» — саме те місце, куди завжди можна звернутися і де ніколи не відмовлять».

Генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук:

«Єднання і взаємодопомога на всіх рівнях і в усіх сферах — от що допоможе нам як нації перемогти в цій війні. Ми раді відкрити «Опліч ХАБ» у Запоріжжі, стоячи пліч-о-пліч із партнерами. Разом ми створили для запоріжців місце психологічної безпеки. Тут ви зможете відкритися і поділитися страхами, а також відчути себе частиною спільноти та віднайти в собі сили витримати виклики нашого сьогодення. Фахівці хабу пройшли навчання з психологічної допомоги від найкращих світових експертів. Ви можете їм довіряти й покладатися на їхню допомогу».

Голова Запорізької обласної ради Олена Жук:

«Немає фізичного здоров’я без ментального, а ментального — без фізичного. Протягом дуже тривалого часу запоріжці та вимушені переселенці перебувають у постійному стресі: повітряні тривоги, вибухи, руйнування, новини з фронту, переживання про близьких — все це дуже впливає на психічне здоров’я. Багато хто намагається тримати всі емоції в собі, але це тільки шкодить. Від імені обласної ради хочу подякувати усій команді проєкту за те, що ви об’єдналися навколо такої важливої ініціативи та знайшли найкращий спосіб втілити задумане в життя. Дуже важливо зараз відчувати підтримку та намагатися будувати своє подальше життя. Тому закликаю усіх людей, які хоч раз задумувались про необхідність психологічної допомоги, завітати до «Опліч ХАБу».

Генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест Роман Слободянюк:

«Метінвест та «Запоріжсталь» – це перш за все металургія, яка забезпечує надходження валюти у економіку. Проте, ми давно вийшли за рамки суто виробничої діяльності. Ми активно беремо участь у житті регіону, його розвитку та підтримці громади, відповідаючи на актуальні запити суспільства. На початку повномасштабного вторгнення ми приймали переселенців у Запоріжжі на своїх соціальних об’єктах, оперативно формували продуктові набори та відправляли їх по всій Україні. Надалі ми відкривали центри реабілітації та реінтеграції у містах присутності Метінвесту, аби допомогти людям почати будувати нове життя. «Опліч ХАБ» – це відповідь на внутрішній запит суспільства, на потребу у піклуванні про ментальне здоров’я. Переконаний, що цей майданчик стане простором допомоги у відновленні внутрішньої рівноваги для багатьох людей, які сьогодні дійсно потребують цього і тепер точно знають, де саме її можна отримати у Запоріжжі».

Усі охочі отримати допомогу «Опліч ХАБу» можуть звертатися за адресою: вул. Добролюбова, 7, Запоріжжя. Розклад роботи хабу можна знайти в Telegram-каналі та Viber-каналі. Записатися для участі в активностях центру можна за телефоном +380 66 853 78 98 або завітавши до центру.

Нагадаємо, у квітні 2023 року гуманітарна ініціатива Групи Метінвест «Рятуємо життя», Глобальний договір ООН в Україні та Запорізька обласна рада підписали меморандум щодо створення центру психологічної реабілітації та підтримки для постраждалих унаслідок війни мирних жителів.

Гуманітарну ініціативу «Рятуємо життя» створила Група Метінвест у координації з Фондом Ріната Ахметова на початку російського вторгнення в Україну. За 15 місяців повномасштабної війни проєкт допоміг майже 500 тисячам людей у 70 територіальних громадах. Українці отримали близько 4 200 тонн продуктів і засобів гігієни, а лікарні — медпрепарати, витратні матеріали та обладнання на 250 тисяч євро. До проєкту долучилося майже 200 компаній зі всього світу, 400 волонтерів та 10 фондів і громадських організацій. За понад рік його роботи сума допомоги від донорів перевищила 2,7 млн євро. Серед основних напрямів роботи «Рятуємо життя» — протезування та реабілітація військових та мирних жителів, а також психологічне відновлення жінок і дітей.

Menu