НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ ОЛЕГ ЛЯШКО: «НЕОБХІДНО ПРАЦЮВАТИ В ІНТЕРЕСАХ УКРАЇНИ, ЯК ЦЕ РОБИТЬ КОМБІНАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ»

Сьогодні «Запоріжсталь» з робочим візитом відвідали народні депутати України Олег Ляшко, Віктор Галасюк, Сергій Скуратівський та міський голова Запоріжжя Володимир Буряк. Вони побували на сучасній реконструйованої доменної печі №3 і зустрілися з колективом підприємства.

Народні депутати і міський голова Запоріжжя ознайомилися з екологічної модернізацією «Запоріжсталі», на яку з 2012 року комбінат направив понад 8,5 млрд грн. Серед головних екологічних проектів підприємства – повна екологічна модернізація аглофабрики з будівництвом нових високоефективних газоочисток на всіх шести агломашинах, масштабна реконструкція доменної печі №4 з будівництвом системи аспірації ливарного двору і підбункерного естакади, будівництво нової травильної лінії в цеху холодної прокатки №1. У числі ключових – реконструкція доменної печі № 3, яка за масштабом виконаних робіт не має аналогів в Україні. Інвестиції в нову доменну піч склали близько 1,9 млрд грн.

«Сьогодні «Запоріжсталь» щодоби виплавляє 13300 тонн чавуну. Це історичний рекорд, досягнутий тільки завдяки масштабній модернізації підприємства. Завдання держави – лобіювати інтереси українського виробника. Тому що це лобі конвертується в валютну виручку, яка повернеться в країну, конвертується в податки і робочі місця, зайнятість людей на виробництві. Тому я ще раз підкреслюю: держава повинна підтримувати українських металургів, які, інвестуючи у виробництво, інвестують в країну», – підкреслив народний депутат Олег Ляшко.

В ході візиту Олег Ляшко відповів на питання співробітників комбінату. Запоріжсталівці акцентували увагу народного депутата на підвищенні державним монополістом «Укрзалізницею» тарифів на вантажоперевезення і на сформованому дефіциті рухомого складу для доставки сировини.

«За останні два роки «Укрзалізниця» в п’ятий раз підвищує тарифи на вантажні перевезення, аргументуючи необхідністю перенаправити отримаий за цей рахунок прибуток на оновлення рухомого складу, – зазначив Олег Ляшко. – «Укрзалізниця» не розглядає можливість підвищити власну ефективність за рахунок внутрішніх резервів, але прагне свої проблеми перекласти на промисловий комплекс країни: металургів, аграріїв. Для української промисловості такий крок небезпечний втратою ринку, тому що кожне підвищення цін відразу ж відбивається на собівартості продукції, а, отже, знижує конкурентоспроможність. «Укрзалізниці» необхідно всередині побороти корупцію і почати працювати в інтересах України і українського виробника».

Глава комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк запевнив металургів: металобрухт для виробництва сталі залишиться в Україні.

«Ми утримали експорт металобрухту з країни, підвищивши мито в три рази – з 10 до 30 євро за тонну. В Україні цей законопроект приніс більше мільярда доларів валютної виручки, понад мільярд гривень податків до українського бюджету. Цей закон діє в інтересах країни і кожного українця, зберігаючи робочі місця, утримуючи стабільність гривні. Він працює в інтересах України, він працює на національну економічну безпеку країни, тому ми довго наполягали і все ж відстояли продовження дії цього закону ще на рік», – сказав Віктор Галасюк.

Гості також побували на центральній диспетчерській «Підприємство на долоні», в якій реалізована система онлайн-візуалізації та моніторингу всіх технологічних процесів комбінату, включаючи онлайн моніторинг контролю над викидами.

«На екологічні питання Запоріжжя необхідно дивитися ширше. Всі підприємства без винятку повинні працювати над зниженням екологічного навантаження на регіон, і ця проблема вирішується в першу чергу за рахунок екологічної модернізації підприємств. Добре, коли власник розуміє це і інвестує в природоохоронні проекти. «Запоріжсталь» – показовий, але не єдиний приклад в Запоріжжі, коли бізнес відповідально підходить до вирішення питань навколишнього середовища. Упевнений, тільки спільними зусиллями бізнесу і влади можна поліпшити екологічну ситуацію в регіоні», – підкреслив міський голова Запоріжжя Володимир Буряк.

Menu