На «Запоріжсталі» відбулося виїзне засідання екокомісії Запорізької обласної ради за участю народного депутата України Сергія Штепи

22 грудня 2021 року на комбінаті «Запоріжсталь» відбулося виїзне засідання екологічної комісії Запорізької обласної ради за участю народного депутата України IX скликання Сергія Штепи, а також представників профільних департаментів міської та обласної рад, представників відкритої платформи «Екокрай». Учасники засідання спільно з Генеральним директором «Запоріжсталі» Олександром Мироненком обговорили програму дій підприємства, спрямованих на зниження екологічного навантаження на навколишнє середовище, зокрема на підвищення якості атмосферного повітря.

Генеральний директор “Запоріжсталі” Олександр Мироненко ознайомив делегацію з результатами екологічної модернізації підприємства. У рамках комплексної програми модернізації виробництва з 2012 року комбінат виконав масштабну реконструкцію газоочисних установок аглофабрики та доменних печей № 2, 3 та 4, побудував екологічний безперервний травильний агрегат у цеху холодної прокатки, удосконалював оборотні цикли підприємства для зниження споживання свіжих та подальшого скидання відпрацьованних вод, ін.

«Запоріжсталь» – підприємство з великою історією, яке завдяки системній та комплексній екологічній модернізації набуло впевненого майбутнього. Ми направили близько 16 млрд гривень «зелених» інвестицій в екологічну трансформацію підприємства і це дозволило комбінату знизити викиди забруднюючих речовин в атмосферу на 15 000 тонн на рік на працюючих виробничих агрегатах», – наголосив Олександр Мироненко.

У ході зустрічі також обговорили майбутню модернізацію сталеплавильного переділу “Запоріжсталі” Групи Метінвест. На даний момент ведуться консультації щодо пошуку перспективного рішення для підприємства з урахуванням світових трендів на декарбонізацію та безвуглецеву економіку відповідно до вимог європейського природоохоронного законодавства.

У свою чергу, народний депутат України Сергій Штепа позитивно оцінив політику прозорості підприємства в питаннях екології, відкритість до діалогу з громадськістю.

«Для мене було важливо побачити, як запорізькі підприємства модернізуються – не на папері, а насправді. Масштаби реконструкції «Запоріжсталі» справді вражають: на комбінаті не лише впроваджують сучасніші екологічні рішення, а й передають дані внутрішнього онлайн-моніторингу викидів у відкритий доступ, що дає можливість громадськості бачити реальну картину роботи газоочисток. Упевнений, такий самий підхід має бути у кожного підприємства на запорізькому промисловому майданчику, тільки так ми досягнемо результату, на який сьогодні є запит громади: чистого повітря», – підсумував Сергій Штепа.

Учасники візиту відвідали агломераційний цех, де кожна із шести агломашин обладнана сучасними технологічними газоочистками. В екомодернізацію аглофабрики комбінат інвестував 1,5 млрд. гривень. У рамках екологічної модернізації в 2021 році тут також завершено реконструкцію аспіраційної системи хвостових частин агломашин – встановлено два рукавні фільтри, які дозволяють збільшити обсяг повітря, що очищається від хвостових частин агломашин, в 1,5 рази і забезпечити очищення від пилу менше 45 мг/м3. Це одне з додаткових зобов’язань щодо зниження екологічного навантаження на регіон, які закріплені у меморандумах між комбінатом та Запорізькою обласною державною адміністрацією, а також із Запорізькою міською радою. Інвестиції склали понад 235 млн. гривень.

Під час візиту члени екокомісії ознайомилися з роботою доменної печі №3, яка обладнана найсучаснішими аспіраційними системами ливарного двору та бункерної естакади, що забезпечують очищення викидів від пилу до 20 мг/м3. Інвестиції в проект становили 1,9 млрд гривень. А також делегація відвідала будівельний майданчик доменної печі №5, який готується до масштабного капітального ремонту у 2022 році. Капітальний ремонт, виконання якого також закріплено у Меморандумі, передбачає оснащення домни найсучаснішою аспіраційною установкою. Це стане фінальним етапом модернізації доменного виробництва “Запоріжсталі”.

Menu