МК «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» ПРИСТУПИВ ДО АКТИВНОЇ ФАЗИ БУДІВНИЦТВА ГАЗООЧИСТКИ НА АГЛОМАШИНІ № 2

МК «Запоріжсталь» в рамках технологічної стратегії Метінвесту, спрямованої на екологічну модернізацію підприємств Групи, перейшов до активної фази будівництва газоочистки на агломашині № 2. Установка газоочисного обладнання на агломашинах комбінату виконується в рамках тристоронньої Угоди, підписаної між ВАТ «Запоріжсталь», Міністерством екології та природних ресурсів України та Запорізькою обласною радою. Інвестиції в будівництво газоочисного обладнання агломашини № 2 складуть більше 80 млн грн.

«Незважаючи на складну економічну ситуацію в Україні, ми повним ходом продовжуємо нашу інвестиційну програму. З серпня 2012 ми інвестували в модернізацію комбінату понад 220 млн доларів і це стосується, в першу чергу, скорочення шкідливих викидів в атмосферу. Всі кошти, які зараз інвестуються в реконструкцію і модернізацію комбінату, спрямовані саме на екологічну модернізацію «Запоріжсталі», – зазначив Генеральний директор МК «Запоріжсталь» Ростислав Шурма.

Зокрема, кошти були інвестовані в установку нової газоочистки агломашини № 1, в реконструкцію доменної печі № 4, оснащеної системою аспірації ливарного двору і підбункерного приміщення печі, в будівництво нової лінії соляно-кислотного травлення, що дозволить знизити скидання промислових вод у річку Дніпро на 83% і скоротити викиди парів сірчаної кислоти в атмосферу.

Витрати на встановлення газоочисного обладнання агломашини № 2 складуть більше 80 млн гривень. На комбінат вже надійшла велика частина газоочисного устаткування і металоконструкцій для монтажу, закінчені роботи по фундаменту, в активній фазі – монтаж металоконструкцій і газоочисного обладнання. На даний момент силами підрядної організації – Запорізького будівельно-монтажного управління – змонтовано понад 70 т металоконструкцій. Основний постачальник газоочисного устаткування і металоконструкцій для газоочистки агломашини № 2 – українська компанія ТОВ «ПрогрессГрупп» (Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес»), частина обладнання (ексгаустер) поставляє компанія REITZ (Німеччина).

Принцип і унікальність роботи нової газоочистки агломашини № 2 полягає в багатощаблівості очищення відведених газів: газ очищується в рукавних фільтрах, вловлений залізовмісний пил з рукавних фільтрів повертається назад в агломераційне виробництво. Потім, за допомогою реактора, очищаються гази, які містять максимальну концентрацію сірчистого ангідриду. Після реактора газ направляється на остаточну очистку в рукавний фільтр. Нове газоочисне обладнання забезпечить на агломашині № 2 очистку повітря від пилу – нижче 50 мг/м3, по сірчистому ангідриду – нижче 400 м /м3, що відповідатиме європейським нормативам викидів, а також дозволить поетапно знижувати скидання шламових вод від оборотного циклу аглофабрики.

Menu