ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР «ЗАПОРІЖСТАЛІ» РОСТИСЛАВ ШУРМА: НАУЦІ В МЕТАЛУРГІЇ НЕОБХІДНО ДАТИ НОВИЙ ІМПУЛЬС

2-3 жовтня 2017 року Києві проходить Міжнародний металургійний форум «Наука і інновації». Організаторами форуму виступила Група Метінвест спільно з Національною академією наук України і Смарт-Холдингом. У роботі форуму взяли участь металургійні компанії Інтерпайп, АрселорМіттал, представники Технічного університету Фрайберзької гірної академії (Німеччина), національного університету «Львівська політехніка», Національної металургійної академії України, ін.

У роботі форуму «Наука та інновації» беруть участь понад 200 представників українських та зарубіжних підприємств гірничо-металургійного комплексу, наукових інститутів України та країн Європи, представники державних органів влади. У перший день форуму, 2 жовтня учасники обговорили стратегію розвитку ГМК, існуючі проблеми та інноваційні шляхи їх вирішення, питання якісної підготовки кадрів для підприємств, що динамічно розвиваються.

Особливу увагу форум приділив питанням екології та екологічної модернізації виробничих потужностей. Генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Ростислав Шурма презентував доповідь «Екологічна ефективність – обов’язок кожного сучасного бізнесу» про програму екологічної модернізації комбінату за останні 5 років. З 2012 року на комбінаті «Запоріжсталь» повністю реконструйовані газоочисні системи агломашин, виконаний капремонт доменних печей № 2, 4 і 5 і їх аспіраційних систем, реконструйована доменна піч № 3, запущена в роботу нова екологічна лінія соляно-кислотного травлення в цеху холодної прокатки № 1.

Досвід екомодернізаціі доменного виробництва «Запоріжсталі» викликав особливий інтерес учасників, так як при реконструкції ДП № 3 підприємством застосований комплекс інноваційних рішень, унікальних для України. Створення інтелектуальної моделі доменної печі, застосування технології лазерного сканування сегментів і великовузлового складання агрегату дозволили скоротити терміни реалізації проекту з 2 років до 8 місяців. Нова піч оснащена найсучаснішими системами аспірації, що дозволяє досягти параметрів по очищенню від пилу до 20 мг на кубометр.

«З 2012 року «Запоріжсталь» направив на екомодернізацію понад 8,5 млрд гривень. Комбінат став самим інвестованим об’єктом в Україні. Перед нами стоїть завдання  масштабної реконструкції сталеплавильного виробництва. Реалії ринку внесли свої корективи в проект будівництва киснево-конвертерного цеху, але ніяк не вплинули на наше рішення реконструювати сталеплавильний переділ», – підкреслив Ростислав Шурма.

Підводячи підсумок першого дня форуму, Ростислав Шурма зазначив: «Мета цього форуму – дати новий імпульс науці в металургії. Сучасна металургія – це галузь  технологій, що динамічно розвиваються і, якщо ми хочемо рухатися вперед, ми зобов’язані акумулювати науковий потенціал, високі технології та сучасні розробки, що дозволить гірничо-металургійній галузі стати екологічно чистою технологією, гідно відповісти на виклики часу і динамічно розвиватися».

Menu