Експерти обговорили стан водних ресурсів України і привели в приклад досвід екомодернізаціі «Запоріжсталі» щодо зменшення скидання промислових вод в р. Дніпро

12 червня в Запоріжжі пройшов круглий стіл на тему «Головне багатство країни. Водні запаси України – проблеми і рішення», в якому взяли участь експерти-екологи, фахівці-гідротехніки, представники комунальних підприємств та контролюючих органів в сфері екології.

Учасники круглого столу обговорили стан водного басейну України, на їхню думку – це глобальна проблема, над вирішенням якої потрібно працювати вже зараз, і, якщо не будуть вживатися заходи щодо відновлення і збереження водних запасів, в майбутньому це може привести до серйозних наслідків.

– Зараз обмежень з водокористуванням ще немає, але, якщо наші водойми продовжать погіршуватися, в першу чергу, обмежать роботу водного транспорту і споживання підприємств сфери енергетики – найбільших водокористувачів в регіоні. – розповіла керівник відділу водних відносин та басейнової взаємодії Запорізького обласного управління водних ресурсів річок Інна Рибалко.

Зараз одним з рішень експерти бачать зниження побутових скидів і скидів промислових вод у водний басейн України. Президент Професійної асоціації екологів України, шеф-редактор журналу «Ecobusiness. Екологія підприємства» Людмила Циганок підкреслила, що на даний момент стан водного басейну України – це глобальна проблема, над вирішенням якої потрібно працювати вже зараз. На її думку, в Україні тільки два великих підприємства самостійно провели екологічну модернізацію для очищення стоків та повернення у виробництво відпрацьованої води, одне з них – «Запоріжсталь»: «Зміни на комбінаті «Запоріжсталь»- це один з яскравих прикладів. Підприємство з 2012 року інвестувало в екологічну модернізацію понад 15 мільярдів гривень. На жаль, в Україні прикладів таких масштабних реконструкцій дуже мало. В рамках проекту «Екотрансформація» ми активно вивчаємо досвід таких підприємств, щоб його масштабувати і презентувати громадськості».

Комбінат «Запоріжсталь» інвестував в екологічну модернізацію виробництва за останні 7 років близько 15 млрд гривень. Її головною метою є значне скорочення відходів, що скидаються в навколишнє середовище. Крім повітряного басейну, значна частина проектів екомодернізаціі спрямована на зменшення скидання відходів у воду. Одним з перших проектів по збереженню водних ресурсів і зниженню кількості викидів стало будівництво лінії кислотного травлення НТА-4, завдяки якій повністю припинено скидання промислових вод в р. Дніпро і парів сірчаної кислоти від цеху холодної прокатки. Крім нього, за сім років, також реалізований проект будівництва нової градирні, яка дозволила скоротити забір води з басейну р. Дніпро на 4,8 млн м3 на рік, запущений в роботу комплекс перехоплення зливових вод, який скоротив скидання промислових вод на 5 млн м3 на рік.

Menu