Комбінат «Запоріжсталь» виробляє близько 3,5 млн тонн готового металопрокату на рік. Підприємство продає його тисячам клієнтів в десятках країн світу. Але вимоги клієнтів постійно посилюються. Традиційних якості та асортименту вже недостатньо для успішної конкуренції – це пропонують всі великі виробники. З метою посилення позиції на ринку, компанія робить акцент на подальше поліпшення якості, виконання всіх вимог споживачів. Про те, як металурги посилюють роботу за якістю і клієнтоорієнтованості, – сьогоднішнє інтерв’ю з і. о. директора по технології і якості ПАТ «Запоріжсталь» Андрієм Кравцем

– На сьогоднішньому ринку металу діє одне просте правило: споживачам потрібен якісний товар, з унікальними характеристиками. Утримати клієнта дуже складно, на тлі повільного зростання попиту на сталь і надлишку в світі металургійних потужностей, особливо в Китаї. Так що компанії, нашому комбінату дуже важливо вивести роботу за якістю на новий рівень.
За останні роки зроблено багато. У 2017 році комбінат знизив рівень невідповідної продукції в 5,2 рази, в порівнянні з 2012 роком. Рівень браку знижений в 5,4 рази, в порівнянні з тим, як це було п’ять років тому. І тим не менше зупинятися на цьому сьогодні не можна.
У 2018 році металургам доведеться вирішувати ще більш амбітні завдання. Гарантувати недопущення виробництва невідповідної продукції. Максимально зменшити кількість претензій клієнтів до якості.
З січня на «Запоріжсталі» стартував проект з організації роботи з ключовими клієнтами. Його підсумком стане створення системи прийняття та відстеження виконання замовлень, розробки і дотримання технологій виробництва продукції індивідуально під кожного ключового клієнта комбінату. По суті, ця система дозволить знизити ймовірність отримання претензій від ключових клієнтів.

– Як можна знизити кількість претензій?

– Найбільш актуальні для нас сьогодні металургійні дефекти – розшарування, полон, корозія, неплощинність і разнотолщинність. На їх усунення спрямований ряд заходів, що впроваджуються в основних цехах. Так, в сталеплавильному переділі для усунення полону і розшарування впроваджено технологію виміру окислення металу в виливницях і ковші. Змінена конструкція компенсаторів енергії струменя металу. Кардинально змінено підхід до виробництва марки сталі 20 і зараз очікуємо результати.
Для усунення корозії на холоднокатаному прокаті колишній пакувальний папір замінен на більш щільний. Додатково з паперовою упаковкою застосовується захисна плівка, що запобігає потраплянню вологи. Випробовуються нові консерваційні масла.
Для усунення дефектів неплощинності і різнотолщинності розроблена програма для підбору оптимального профілювання валків, виходячи з планованого сортаменту. Реалізовано і ще ряд заходів.

– Як змінюються підходи в сфері взаємин з клієнтами?

– Робота над якістю – це робота загальна, в неї повинні бути залучені всі виробничники, кожен на своїй ділянці. Для цього вибудовуємо внутрішня взаємодія різних служб під потреби замовника. Створено дві групи по роботі з ключовими клієнтами – по гарячекатаному і холоднокатаногму прокату. Їх очолили заступники начальників цехів по технології і якості – Олександр Гладільченко з ЦГПТЛ і Сергій Русаков з ЦХП №1.
У роботі груп безпосередню участь беруть фахівці сталеплавильного переділу, технічного управління та контролю якості. Вони впроваджують рішення, які дозволять виробляти продукцію, що повністю задовольняє всім вимогам клієнта.
Під кожного ключового клієнта прописаний індивідуальний регламент. Це ті особливості технології, яких немає в інструкції і на які потрібно звернути особливу увагу при виконанні замовлення.
Тепер для кожного ключового клієнта організована своя система обліку якості при виконанні замовлення. Також підготовлено графік виробництва, організована система контролю за дотриманням такого графіка і термінів відвантаження.
Ви напевно чуєте під час кожної селекторної наради фразу: для ключового клієнта. Це означає, що виконання замовлень йде під особливою увагою на всіх ділянках.

– Стати ближче до клієнта – єдина задача для всієї компанії. Як комбінат взаємодіє в питаннях якості з Операційної дирекцією?

– Для більш тісної взаємодії з клієнтами в питаннях якості і освоєння продукції в складі Операційної дирекції працює департамент технічного сервісу. Він, так би мовити, «переводить» вимоги клієнта на зрозумілий виробничникам мову, став свого роду каналом спілкування з клієнтами з питань, пов’язаних з якістю та вимогами до нашої продукції. Департамент ініціює розробку нових продуктів, виходячи з вимог споживачів.

Також в ключових завданнях департаменту технічного сервісу – контроль виконання заходів, спрямованих на задоволення інтересів ключових клієнтів. Планується, що раз на місяць представники департаменту будуть приїжджати на комбінат для перевірки виконання розроблених під ключових клієнтів заходів. Ця перевірка проводиться за чек-листів, які також стали нововведенням цього року і на даний момент включають в себе 22 питання за якістю. Далі на нараді у директора по технології і якості Євгенія Попова ми отримуємо необхідний зворотній зв’язок.
Перший такий візит представників департаменту технічного сервісу на «Запоріжсталь» відбувся 15 січня. Експерти відзначили, що на нашому підприємстві налагоджено чітку роботу з ключовими клієнтами.

– Дякую за інтерв’ю.

Menu